Boekpraat.nl
Henk Hagenberg - mijn beste boeken, samengevat
 

Gort Ilja

Leven als gort in Frankrijk
2006, 175 pagina’s
Uitgever Tirion     (samengevat juli 07)

 

 Ilja Gort (1951), componist, wijnboer en schrijver over wijn.

 

 

 

 

 

 

Ilja Gort is een succesvolle componist/ondernemer van commercials en audiologo’s. Hij begon als pop musicus en scoorde al jong, zo vermeldt zijn website, een aantal kleine hits. Op gegeven moment componeerde hij de muziek voor een nieuwe Randstad campagne en daarmee werd zijn naam gevestigd in de reclamewereld. Veel grote bureaus en klanten vonden de weg naar Gort´s studio in Maartensdijk.
Om uit te blazen van de dagelijkse druk huurde het echtpaar Gort een weekend huisje in hun geliefde Frankrijk. Dat was maar tijdelijk leuk want in de omgeving werd alras veel bos gekapt voor nieuwbouw en er kwamen vreselijk buren.
Maar met de muziek ging het steeds voorspoediger: de business breidde uit met eigen componisten en meerdere geluidsstudio´s.

Van Bordeaux naar Rosé
In Frankrijk waagde Gort in 1993 een grote sprong. Als hartstochtelijk wijnliefhebber kocht hij na een lange speurtocht in de buurt van Saint-Émilion in Noord Bordeaux een propriété, omvattende het ietwat verwaarloosde Château de la Garde en 14 ha. wijngaarden. De kwaliteit van een dergelijk ‘terroir’ wordt bepaald door 4 factoren: grondsoort, ligging ten opzicht van de zon,

druivensoort (in dit geval Merlot en Cabernet-Sauvignon) en het klimaat.
De kwaliteit van het terroir bleek bij latere analyse top te zijn.
In samenspraak met een Franse bedrijfsleider en een jonge Australische winemaker besloot Gort om zich niets aan te trekken van de traditie van zware Bordeaux wijnen maar zich toe te leggen een lichte, fruitige Rosé van Merlot druiven onder de merknaam La Tulipe.

Dat vereiste nogal wat. Veel achterstallig snoeiwerk om alleen de beste druiven over te houden, overgang naar biologische teelt en dus uitbanning landbouwgiften, een nieuwe pers om alle steeltjes, onrijpe druiven etc. te kunnen verwijderen, roestvrij stalen tanks (cuves), vernieuwing van alle slangen en een moderne vinificatie techniek.
Kortom een tomeloze inspanning en een krachtig beroep op de financiering door de Rabobank.
Maar het resultaat was geweldig: uitstekende recensies en een verzekerde afname door Albert Heijn.

Het leven als wijnboer
Gort beschrijft de avonturen van hem en zijn vrouw Turf heel aanstekelijk. Je leeft mee met hun dagelijkse beslommeringen en vreugden: leren rijden op een tractor, het lekke dak van het kasteel, schieten met een jachtgeweer, ruzie met de man op een grondverzetmachine, de gesprekken met Spaanse seizoensplukkers, de nuffige sfeer van de plaatselijke club van wijnboeren, het proeven van wijn…”Mooi gespierd!” of “Hij zit goed in z’n jas” of “Stevig geraamte”. In het ergste geval mompel je peinzend: “Assez correct’. Deze laatste kwalificatie dient met mate te worden toegepast want hij is behoorlijk dodelijk.
Bovenal geniet je met hem van de Franse gastronomie, bijvoorbeeld bij de lunch met de druivenplukkers:

“…een grote schaal ‘Entrecotes Vigneron’, malse entrecotes roségegrild op een vuurtje van druiventwijgen, salades van verse veldsla, plakken avocado, reepjes gerookte zalm, verse basilicum, flinterdun gesneden witte uien, omeletjes van kwartelei en croutons. Grote geitenkazen, het versleten Opimelmes er rechtop ingestoken. Huisgemaakte ‘Terrine de campagne’ waar je je vinger bij opeet. Een dikke broodplank met gerookte hammen en grove wildzwijnworst uit de Pyreneeën. Knapperige olijfbroden en karaffen verse rosé uit het vat dat nimmer leeg raakt...

…de rugpijn van het plukken is vergeten en de rest van de middag gaat op aan heerlijk eten, lekker drinken, vrolijk ouwehoeren en veel en uitbundig lachen.