Boekpraat.nl
Henk Hagenberg - mijn beste boeken, samengevat
 

Bas Haring

Voor een echt succesvol leven
2007 Nijgh & van Ditmar
173 pagina’s    (samengevat september 2007)

 

 
Bas Haring, 1968, bijzonder hoogleraar publiek begrip voor wetenschap Universiteit Leiden

De herkomst van succes is succedere: volgen of opvolging (successie).
Alles in de natuur is gericht op opvolging: het in stand houden van de soort en het opvullen of veroveren van beschikbare niches. Concurrentie is het instrument van de natuur om het proces van opeenvolging te optimaliseren. De snelste spermatozoïde, de pauw met de grootste staart, de vioolkrab met de grootste schaar wint.
Of meer precies, de sturende genen winnen. Het is niet gezegd dat de drager van de genen, het levende wezen, zich bewust concurrerend opstelt c.q. gelukkig wordt van die eeuwige wedloop.
Als bewijs wijst Haring op de ongelukkig vliegende pauw, de voortsukkelende vioolkrab en de moedereend die zichzelf vrijwel uithongert bij het uitbroeden van haar eieren. Succes is wat anders dan geluk, zelfs voor pauw, krab of eend.

Evolutie in de ideeënwereld.
Hier werkt hetzelfde mechanisme. Zoals planten en dieren in dienst staan van levenshongerige genen, zo worden mensen gestuurd door abstracties zoals ideologieën, religies, naties, teams etc.
In het belang van de club sport je fanatiek, offer je tijd en geld op en wordt je gedumpt als je prestaties terug lopen. Word je daar gelukkig van? Welnee. Waarom doe je het dan? Omdat je geconditioneerd bent op ideeën, vooral succesvolle ideeën. Een succesvol idee blijft in leven, blijft nummer één, zoals bijv. het belang van de voetbalclub. Als de club tevreden zijn met plaats 2 of 5 of 10 dat was het gauw gebeurd met het ‘idee’ van die club. Idem dito met zoiets als het concept Nederland. Waarom zou je bezorgd zijn over een eventueel toekomstige verzwakte marktpositie van Nederland? Wat schiet je daarmee op?
Niets, zegt Haring. Neem afstand. Doorzie wat genen willen.
Maar helaas, zo werkt het niet: we blijven streven naar een succesvol leven. Een groter huis, een carrière, onsterfelijkheid.
Spreek je echter puur over geluk dan petje af voor mensen die gewoon gelukkig leven, van wie bij de begrafenis alleen vermeld wordt dat ze lekker sliepen, een zeeaquarium hielden of van nasi goreng hielden. 

Vermakelijk betoog, maar gaat voorbij aan nieuwsgierigheid en de behoefte het best uit jezelf te halen. De onweerstaanbare verleiding van de boom der kennis.