Boekpraat.nl
Henk Hagenberg - mijn beste boeken, samengevat
 

Jed Rubenfeld

The interpretation of Murder (Nederlandse titel ' Moordduiding)
2006,  Headline Book Publishing
407 pgs.  (samengevat december 2006)

 

 
 Jed Rubenfeld, professor Juridische faculteit Yale Universiteit

De setting van deze thriller is interessant: het historische bezoek van Sigmund Freud aan New York omstreeks 1910. Het schept de mogelijkheid om allerlei wetenswaardigheden te vertellen over de stad (de bouw van het Waldorf-Astoria, het Metropolitan Life gebouw, de triomfboog op Washington Square etc.) en personages van de Gilded Age: de Astors, Vanderbilts, architect Stanford White etc.).
Verder bespreekt Rubenfeld psychoanalyse aan de hand van een variatie op Freud’s beroemde casus Nora, over de jaloezie van een dochter op de minnares van haar vader.
Ook wordt er verteld over de toenemende meningsverschillen tussen Freud en Jung, die steeds sceptischer wordt Freud's grote nadruk op het seksuele.
Tenslotte komt de schrijver een eigen (?) interpretatie van Shakespeares beroemde ‘to be or not to be’, inhoudende dat ‘to be’ staat voor jezelf zijn, niet poseren of een rol te spelen, terwijl ‘not to be’ een onvermijdelijk gevolg is van handelen en wel een rol te spelen. Deze verkenningen geven meerwaarde aan het boek dat bovendien pakkend is geschreven.

Het verhaal zelf is nogal bizar; vergeleken daarmee zijn de verwikkelingen in een doorsnee Dickens roman toonbeelden van eenvoud en logica. Dat heeft iets onbevredigend, alsof de schrijver denkt dat je anders nooit zou zijn begonnen aan de ‘serieuze’ zaken. En wie weet is dat ook wel waar. Maar het is ook een beetje bevoogdend.

Al bij al heel leuk om te lezen en geen wonder dus dat het in maart 2007 derde stond van de Amazon internationale top 10.  

The New York Times had een vééél kritischer review: klik hier