Boekpraat.nl
Henk Hagenberg - mijn beste boeken, samengevat
 

Christian Jungersen

De uitzondering  (Untagelsen)

2004, 699 pagina's. Deens    (Samengevat November 2006)

 

 
Christian Jungersen, 1962, Kopenhagen
 

Een kantoor als oorlogsgebied

Vier vrouwen werken op het Deense centrum voor Genocide Documentatie. Als twee vrouwen e-mails met doodsbedreigingen ontvangen, verdenken zij een Servische oorlogsmisdadiger Mirko Zigic van stalking. Maar zeker is dat niet, het zou misschien ook iemand kunnen zijn uit eigen kring.
Als de spanning oploopt gaan de vrouwen elkaar met andere ogen bekijken en blijkt dat iedereen een beetje anders in elkaar zit dan het leek. Het kantoor wordt een oorlogsgebied waarop elk woord en elke beweging een eigen leven gaat leiden en iedereen verdacht wordt. De obsessie om de oorlogsmisdadiger te pakken te krijgen verandert in een heksenjacht als de meest recente medewerkster steeds meer wordt afgebekt en gesard. 

Afwisselend komen de vier vrouwen aan het woord, zowel professioneel als persoonlijk. Eén vrouw heeft een traumatische ervaring met een ontvoering in Afrika, een tweede lijdt aan reuma, een derde heeft een gebroken huwelijk en de vierde wordt uitdrukkelijk genegeerd op het instituut. Dit stiekeme negeren, isoleren en buitensluiten wordt hier nota bene gedaan door hoog opgeleide, idealistische mensen die om de drommel wel weten hoe segregatie verloopt in de boze, grote mensenwereld. Maar die toch hetzelfde uitspoken in de eigen ‘beschaafde’ leefomgeving.

Jungersen gebruikt deze gebeurtenissen als toonbeeld van het Kwaad dat inherent is de mens en van het psychologische mechanisme om dat bij jezelf te ontkennen c.q. uit te wissen. Wat er de laatste veertig jaar aan studie over oorlogsmisdaden is verschenen, is heel knap in het verhaal verwerkt. (klik naar volgende pagina)

Fantastisch boek dus: leerzaam maar nooit belerend: integendeel, beklemmend geschreven. Voorbeeld hoe de techniek van de thriller prima gebruikt kan worden om een zwaar en ingewikkeld thema leesbaar te maken.

Tja, en dat de ontknoping een beetje een stoplap is, zij Jungersen ruimschoots vergeven.

Zie vooral de bijlage: De psychologie van het kwaad

 Nederlandse resp. USA cover