Van elk gelezen boek probeer ik een samenvatting te maken. Dus goed lezen, feiten checken, een mening formuleren. Het lukt niet altijd: vaak lees je meer dan je kunt verwerken. Toch is één bespreking per maand wel haalbaar. Die staan op deze site. Blader ze door, hopelijk staat er een boek bij dat je interesseert. Reageren? Heel graag: hwhagenberg@caiway.nl
|
|
Jan van Eycks beroemde paneel 'De Arnolfinin bruiloft' uit 1434 boeiend geanalyseerd, artistiek en historisch. Rijk geïllustreerd.
LEES VERDER
Voor Artsen zonder Grenzen werkte de vrouw van striptekenaar Guy Delisle een jaar in Jeruzalem. Hij maakt een intelligent, onbevangen en prachtig verslag van het dagelijkse leven. De nederzettingen, kolonisten, granscontroles, gelovigen...niet moraliserend en zeer verhelderend.Top!
LEES VERDER
Alleraardigst stripboek over (de geschiedenis van) de legendarische Beatles: van hun jeugdjaren in Liverpool, de doorbraak in 1963, de triomfen,het uit elkaar vallen van de groep in 1970 en de solo lotgevallen nadien.
LEES VERDER
Heldere, prachtig geillustreerde biografie van Edward Hopper in de serie Taschen 25th anniversary.
LEES VERDER
Metaforen van een utopie, zo is het werk omschreven van Kandinsky, Malevitsj en Mondriaan. Hier een inleiding uitgaande van de Mondriaan catalogus Haagse Gemeentemuseum. Waarom is Mondriaan uitgegroeid tot een van Nederlands grootste schilders ooit...en toch zo onbegrepen?
LEES VERDER
Richard Avedon (1923-2004) wordt algemeen beschouwd als een de grootste Amerikaanse fotografen. Uitgaande van de Catalogus van de eerste retrospectieve tentoonstelling na zijn dood. wordt ingegaan op kenmerken van zijn stijl.
LEES VERDER
De bekendste schilderijen van Manet in het Louvre en op Google zijn Dejeuner sur l'herbe en Olympia. Beide heel vernieuwend...150 jaar geleden! Maar wat betekende dat eigenlijk? En waarom wordt Manet nog steeds beschouwd als groot schilder?
LEES VERDER
Stripverhaal over Alice Prin (1901-1953) koosnaam Kiki, la reine de Montparnasse, en geliefde muze van vele kunstenaars van het Parijse interbellum: 1918 tot beginn 1937. Opkomst en ondergang van de eerste echt onafhankelijke vrouw.
LEES VERDER
De verschrikkingen van de Holocaust verteld door de vader van Art Spiegelman. Waarschijnlijk de beste grafische roman ooit. Pulitzer prijs.
LEES VERDER
Elegante en fraai geïllustreerde geschiedenis op pocketformaat van de westerse tuinkunst van Perzië en Pompeï tot het moderne Parc André-Citroën. Voorzien van tal van historische documenten, een begrippenlijst en een lijst van de voornaamste Europese tuinen.
LEES VERDER
Het verhaal over de underground striptekenaar Art Spiegelman bij het chique establishment New Yorker magazine. Prachtig geïllustreerd met zijn vele covers en een strip die hij voor de New Yorker maakte over reis naar Oost Duitsland. Kostelijke inleiding 'De kunst van het tobben' door Paul Auster.
LEES VERDER
Chronologisch opgebouwde, heldere biografie. Overtuigend psychologisch portret.
LEES VERDER
Augustus 2005 orkaan Katrina teistert New Orleans. De overheid faalt. Wat 7 verschillende mensen die bange dagen meemaken verteld in een prachtige strip. Zeer gedetailleerd geillustreerd, ´uit de mond´ opgetekende teksten.
LEES VERDER
Uitstekende biografie van de kunstenaar die geapprecieerde wordt voor zijn balletscènes, maar waarvan de breedte en diepte van het gehele oeuvre veelal nog onvoldoende bekend is.
LEES VERDER
Esthetica is de tak van filosofie over kunst. Wat hebben denkers en kenners in de loop der eeuwen over kunst geschreven? Wat is schoonheid? Wat is goede smaak? Wat is het belang van oospronkelijkheid? Wat wil kunst vandaag? Pittig betoog. Veel aansprekende kunsthistorische kantekeningen.
LEES VERDER
Journalistiek strip verhaal over twee vergeten 'incidenten' in de Gaza strip in 1956. Minitieuse reconstructie, nauwgezet geïllustreerd. Een onthutsend en roerend relaas van oorlogsleed. Werpt helder licht op de haat van Palestijnen.
LEES VERDER
Precies wat de titel belooft: prima overzicht van Nederlandse tuin- en landschaparchitectuur. Uitstekend geïllustreerd.
LEES VERDER
De geschiedenis van Rafaëls paneel St. Joris en de draak; geschilderd in 1506, bedoeld voor Edward VII van Engeland, verworven door een Franse bankier en de Russische tsarina, in het geheim verkocht door kameraad Stalin aan Andrew Mellon, de grootkapitalist van Amerika. Een fantastisch verhaal!
LEES VERDER
Een geweldig leuke bundel opstellen over het kijken en begrijpen van een groot aantal, vooral figuratieve, hedendaagse Nederlandse kunstschilders. Gebaseerd op interviews voor het langlopende VPRO radioprogramma 'De avonden'.
LEES VERDER
Alles uit deze categorie zien? Klik hier +